Fokken met Kooikerhondjes

Voor het fokken met Kooikerhondjes heeft de VHNK een fokreglement. Hierin gaat het voornamelijk om gezondheidseisen, aan die de ouderdieren moeten voldoen, maar ook  het gedrag en het uiterlijk krijgt aandacht. De vereniging stelt niet alleen eizen maar biedt ook hulp bij het kiezen van een geschikte partner voor de hond. Zo bestaat er een Clubregister waar heel veel informatie te vinden is over alle binnen de vereniging gefokte hondjes. Ook buitenladse fokkers maken er graag gebruik van. Meest recente informatie kan worden opgevraagd bij de informatiecomissie van de VHNK.

 

 

Waarom een rashond?

Kooikerhondje, Fauve de Bretagne, Lagotto
Kooikerhondje, Fauve de Bretagne, Lagotto

Rashonden hebben in Nederland een stamboom van de Raad van Beheer. Een rashond heeft niet alleen een bepaald uiterlijk maar ook qua karakter lijken honden van een ras op elkaar. Als men dus een bepaald soort hond voor ogen heeft, die goed bij zijn leefomstandigheden zal passen, dan komt men al gauw bij een rashond uit.

Een fokker die lid is van de rasvereniging voldoet niet alleen aan de eisen van de Raad van Beheer maar ook aan de soms strengere eisen van de Rasvereniging. Hier zitten experts met heel veel verstand van de fok en mogelijke ziektes die in het ras voorkomen. Heel veel ervaring over lijnen en passende paringen heeft een fokregelement voortgebracht dat specifiek is toegepast op het ras. Vaak worden al jarenlang gezondheidsgegevens verzamelt, van honden die voor de fok ingezet worden maar ook van honden die “alleen maar” huishond zijn. Daardoor zijn voor de nieuwe bezitter de kansen op een gezond en rastypisch hondje, waar hij jarenlang plezier van kan hebben groter dan wanneer hij een hondje koopt bij iemand die niet kan voldoen aan de eisen van de rasvereniging.