Voorleeshond Biene

Leren lezen is belangrijk voor alle kinderen. De kinderen zouden ervan moeten genieten en vertrouwen hebben in het omgaan met de letters en de leessnelheid.

In de praktijk blijkt dat elk kind in een ander tempo en met verschillend enthousiasme leert lezen. Het kan heel ondersteunend zijn als uw kind iets voorleest aan een lieve, niet oordelende hond die attent luistert. Honden lachen niet om fouten en hebben veel begrip en geduld. Voorlezen aan een hond zorgt voor "leeskilometers", maar is vooral leuk!

Samen met mijn hond Biene ben ik in 2019 geschoold als een R.E.A.D. team en we bezoeken regelmatig scholen en bibliotheken waar kinderen (beginnende lezers) ons voorlezen. Het READ-project bereidt de honden en hun hondengeleiders efficiënt voor op de inzet als READ- Team. Het programma is gericht op het verbeteren van de leesvaardigheden en communicatievaardigheden van kinderen. Dit doen zij door het inzetten van een zeer krachtige methode: het voorlezen aan een hond. Honden zijn geweldige luisteraars, kunnen kinderen helpen zich te concentreren en ontspannen, zijn nooit belerend/corrigerend en minder intimiderend dan leeftijdsgenootjes of andere mensen.


r.e.a.d.

R.E.A.D.® (Reading Education Assistence Dogs®) U.S.A. van Intermountain Therapy Animals,  is gelanceerd in 1999. Inmiddels zijn er meer dan 3.500 geregistreerde teams verspreid over meer dan 20 landen die werken met deze methode.

Aai - maatje

In Nederland verzorgt Stichting AAI - maatje teamtraining voor hond en mens. Honden die in dit programma worden gebruikt, vormen samen met hun geleider een team en het ideale gezelschap voor een kind dat leert lezen.

Pets4Care

Biene is bij Pets4Care gecertificeerd om ingezet te worden met kinderen en volwassenen.  Ze wordt regelmatig ontwormd en aan de dierenarts voorgesteld.